вторник, 24 октомври 2017 г.

Какво трябва да знаем за целулита?

Целулитът е локализирано или дифузно възпаление на съединителната тъкан с тежко възпаление на кожата и подкожните слоеве на кожата, обикновено от бактериални агенти. Еризипел е термин, използван за по-повърхностна инфекция на дермата и горната част на подкожния слой, който се представя клинично с добре определен ръб. Еризипел и целулит често съществуват едновременно, така че често е трудно да се направи разграничение между двете състояния.

Медицинското състояние целулит не е свързано с козметичното състояние, отново наречено целулит или "портокалова кожа".

Характерен е само при жените и е често разпространен. Проявява се през пубертета, може да се яви през бременността, при употреба на контрацептивни хапчета или след менопаузата. При мъжете не съществува целулит, дори и при тези с наднормено тегло.
Повечето автори считат, че целулитът е свързан с женските полови хормони, които определят особеностите в строежа на женската кожа и типичната за нея прекомерна разтегливост. Засяга зоните свързани с репродуктивна функция – корем, бедра и ханш, рядко и горната част на ръцете.

  • Заболяване, козметичен дефект или следствие на мастната обмяна при жените – мненията са различни. Целулитът е натрупване на отпадъчни продукти, вода и мазнина в подкожния клетъчен слой. С разрастването си той притиска кръвоносните и лимфните съдове. Когато хванем здраво кожата и я стиснем, тя придобива вида на портокалова кора.
  • Факторите, свързани с разпространението на целулита са: наследственото предразположение (от майка на дъщеря); възрастовия показател (при децата няма целулит); наднорменото тегло; варирането в тегло – чести напълнявания и отслабвания; хормонален дисбаланс; понижена функция на щитовидната жлеза; нерационално хранене; замърсена околна среда и чест стрес.
  • Целулитът е частично необратим, но с антицелулитни процедури и определен начин на живот може да се спре процеса и да се загладят кожните неравности.
Всеобщо известен факт е, че от целулит страдат над 90% от жените по света.
Целулитът се характеризира с неравномерно натрупване на мазнини, нарушения на кръвообращението и лимфообращението, и отслабен кожен тонус. С балансирано хранене и активен начин на живот може да постигнете много добри резултати в борбата срещу целулита, така че не се отказвайте, а бъдете постоянни и уверени в усилията си.

Предрасполагающие фактори на целулит


Предразполагащи фактори за целулит включват:
  1. Ухапване от насекоми или паяк
  2. Образуване на мехури
  3. Пруритичен обрив (сърбящ обрив) по кожата
  4. Скорошна операция
  5. Микоза на краката (tinea pedis / athlete's foot)
  6. Суха кожа
  7. Екзема
  8. Инжектиране на лекарства или наркотични вещества (особено подкожна или интрамускулна инжекция)
  9. Бременност
  10. Алкохолизъм
  11. Хора в напреднала възраст
  12. Хронично чернодробно заболяване
  13. Периферно съдово заболяване
  14. Хронична бъбречна недостатъчност
  15. Диабет и затлъстяване, които могат да окажат ефект върху циркулацията
  16. Изгаряния
  17. Фурункули
  18. Отслабена имунна система (HIV / СПИН, генетични заболявания, лъчетерапия, имуносупресивни лекарства)
Хората в напреднала възраст и индивидите с имунна недостатъчност (отслабена имунна система) са особено уязвими към развитие на целулит.

Диабетиците са по-податливи към целулит от другите хора поради увреждане на имунната система. Те са особено податливи към целулит на краката, тъй като заболяването причинява увреждане на кръвообращението в краката, което води до диабетно стъпало / диабетни язви на стъпалото. Лош контрол на нивата на кръвната захар позволява на бактерията да расте по-бързо в засегнатата тъкан и улеснява бърза прогресия, ако инфекцията навлезе в кръвния поток. Неврална дегенерация при диабет означава, че тези язви могат да не бъдат болезнени, и поради това често се инфектират.

Тези, които са страдали от полиомиелит, също са склонни към целулит заради проблеми с кръвообращението, особено в краката.

Хранене срещу целулит



Разделното хранене е отлично решение срещу целулит. Затова спазвайте принципите му. Най-вече яжте месото и рибата със зеленчуци, а не с паста, ориз, картофи и други въглехидратни храни.
  1. Пийте много вода – поне 1,5-3 литра дневно. Дехидратираната кожа е по-склонна към образуване на целулит.
  2. Изключете от менюто си колбасите, чипса, консервите и всички прекалено солени храни. Организмът има нужда от баланс на натрия и калия, а тези продукти съдържат голямо количестви натрий. Същевременно имаме сериозен недостиг на калий заради начина, по който се храним. 
  3. Захарта е не по-малко вредна от солта. Сладкишите и всички захарни изделия нямат място в чиниите ви. Заменете ги с плодове. 
  4. Стремете се да консумирате възможно най-малко храни с консерванти. Следете за съдържанието на различни Е-номера на етикетите и ги избягвайте.
  5. Ограничете алкохола. Една чаша вино дневно е достатъчна. Алкохолът е висококалоричен, при това с празни калории. 
  6. Заменете кафето с чай. Прекаляването с кофеина свива кръвоносните съдове и води до образуване на „портокалова кожа“. Чаят е далеч по-полезен, защото освен кофеин, съдържа и танини, които имат благотворен ефект върху кръвообращението. 
  7. Яжте храни, богати на витамините C и P. Те заздравяват капилярите и правят кожата по-еластична, т.е. по-малко склонна към образуване на целулит. Ягодите, вишните, гроздето, цитрусите, доматите, червените чушки, елдата и т.н., са отлични източници на двата витамина. 
  8. Забравете мазните храни, продукти и субпродукти като масло, маргарин, сметана, колбаси и всичко пържено. 
Тесните дрехи и обувки на много високи токчета затрудняват периферното кръвообращение. Много вредно е продължителното стоене в една и съща поза. Ако вашата работа ви принуждава да сте „неподвижна“, постарайте се дасменяте положението на краката и да правите упражнения.

Подобряване циркулацията на кръвта и лимфата позволяват специални леки упражнения за крака. Ако вие използвате при това крем или гел за подобряване лимфо- и кръвообращението, запомнете, че те трябва да се нанасят на краката отдолу нагоре.
  • Хиподинамия – също е добър приятел на целулита. Kолкото повече стоите без движения, толкова по-скоро ще развиете целулит. Целулитът се появява, на първо време, там където е нарушена циркулацията на кръвта и лимфата, от бездействието на мускулите. В интензивно работещите мускули кръвта и лимфата не се застоява. За това е важно да се отдели време за ежедневни физически упражнения, при това е необходимо постоянство.
  • Ежедневният контрастен душ помага да се подобри кръвообращението. По време на вземане на душа разтрийте тялото с четка, ръкавица или гъба. Ако вие не можете да вземете душ – разтрийте тялото на сухо с четка или гъба. Това също влияе положително на кръвопотока. Редовно посещавайте сауни или бани (ако нямате противопоказания за това).
  • Целулитът винаги се усилва при стрес. Избягвайте стресовите ситуации и се научете да се противопоставяте на неприятностите и ударите на съдбата. Колкото повече нервничите-толкова по-добре за целулита. Ако вие усвоите изкуството на релаксация и можете да я използвате, за да свалите напрежението, разпускате всички части на тялото и давате възможност на организма да се възстанови след получения стрес- вие поставяте бариера на пътя на развитието на целулита.

Полезните храни срещу целулит



Ето ги и най-мощните врагове на целулита сред храните:
  1. Аспержи
  2. Броколи
  3. Карфиол
  4. Брюкселско зеле
  5. Спанак
  6. Грах
  7. Лук
  8. Гъби
  9. Моркови
  10. Тиква
  11. Домати
  12. Целина
  13. Тиквички
  14. Ябълки
  15. Кайсии
  16. Сливи
  17. Ягоди
  18. Смокини
  19. Пъпеш
  20. Грейпфрут
  21. Кафяв ориз
  22. Овесени ядки
  23. Пълнозърнест хляб
Хапвайте по-често от най-полезните храни срещу целулит, избягвайте солените, захарните и мазните продукти и вече сте направили първата и най-важна крачка в борбата с "портокаловата кожа".

Антицелулитните процедуры


Те са строго индивидуални и се определят след разпитване и изследване на произхода и определяне на главния проблем. Най-добри резултати се получават при съчетаване на различни методи, за което е нужно време, средства и търпение.


В медицински и козметични центрове се правят

  • масажи за елиминиране чрез подобряване циркулацията на кръвта и лимфата;
  • йонизационни процедури (с помощта на ток в кожата се вкарват активни съставки, разрушаващи целулитните натрупвания);
  • стимулиране на мускулите с ток (те се тонизират и стягат, кръвообращението също се активизира);
  • масажи и компреси с водорасли (целулитните участъци се налагат с компрес от затоплени водорасли, след което се облъчват с инфрачервени лъчи за усилване на кръвообращението). Водораслите съдържат витамини, микроелементи, минерални соли и белтъчини.
  • Тангенторната баня с водорасли се прави в специална вана с устройство за насочване на струите, която се напълва с хладка морска вода (37 °С) или с обикновена вода с прибавени активни съставки.
Тангенторното устройство раздвижва водата, образуват се множество мехурчета, които раздвижват лимфата в цялото тяло. Това успокоява подутите крака и съдейства за намаляването на целулитния едем (общо отичане на тялото вследствие натрупан целулит).

Кръвта също се раздвижва, мускулите се масажират и тонизират, заздравяват се стените на кръвоносните съдове, кожата става гладка и красива.
  • Пневматичните ботуши са ефектна процедура. Около краката по цялата им дължина се увиват специални “ръкави”, които се надуват, притискайки крака, и веднага след това отпускат. Когато бедрото е притиснато, прасецът е отпуснат, и обратно. Целта на процедурата е да се активизира изтласкването на кръвта и лимфата, за да не се застояват в кръвоносните съдове по краката.
  • Охлаждащият лосион, който е на базата на камфора, може да се прилага на цялото тяло. Компреси, напоени с него, се налагат на целулитните участъци и се снемат, когато лосионът се поизпари. Това предизвиква понижаване на температурата на кожата с 2 градуса и въпреки малко неприятното усещане за студ подобрява кръвната и лимфната циркулация, тонизира кожните тъкани и спомага за отделянето на отпадъците.
Обърнете внимание! Противопоказанията за всички видове антицелулитни процедури са строго индивидуални!

 

Масаж с мед срещу целулит

 За ползите на меда е известно от древни времена. Той се смята за забележителен лекарство срещу настинки и редица други проблеми.

Освен че помага в борбата с „портокаловата” кожа, масажът с мед прочиства организма от токсините, подобрява циркулацията на кръв в кожната тъкан и мускулите и има положителен ефект върху цялата нервна система.


Покрийте зоните, върху които искате да въздействате, с тънък слой мед (около 2 чаени лъжички би трябвало да са достатъчни за бедрата). Започнете масажа с кръгови движения. В началото отделянето на ръцете ще е лесно, а с напредването на масажа трябва да става по-трудно и да получавате вакуум ефект (можете да използвате и стъклена чаша, като я притискате в тялото на принципа на вендузите). Усещането може да е малко болезнено.

Продължете масажа, докато медът побелее в ръцете ви. Белите гранули са всъщност клетъчните отпадъчни продукти и излишните соли, които тялото освобождава. Общата продължителност на масажа трябва да бъде между 5 и 10 минути.

След масажа третираните зони обикновено са зачервени. Нормално е да имате усещането за парене. Измийте кожата, като редувате хладка и по-топла вода, за да стимулирате допълнително циркулацията на кръв в организма. Подсушете тялото и нанесете хидратиращ лосион.



За да имате траен ефект върху целулита, са ви необходими минимум 10-15 процедури, като след втората би трябвало да имате видим резултат. Правете този масаж веднъж дневно в продължение на 1 месец.

ВНИМАНИЕ! Не прилагайте този масаж върху зони с разширени вени, както и ако имате алергия към мед. Масажът не се препоръчва и на бременни жени.



Класически масаж при целулит

Прави се в засегнатите от целулит области – седалищни мускули, бедрени мускули и мускулите на подмишницата. На седалищните мускули има големи наслоявания от тлъстини.
Правилно поставените ръце се движат в посока от тазобедрената става към опашната кост от една страна и към хълбочната кост от друга. Това се обяснява с посоката на мускулните влакна. Върху седалищните мускули могат да се прилагат енергично изстискване, размачкване, сечене, потупване и др.
  • При масажа на бедрото се различават 5 мускулни групи: предна; странично вътрешна; странична; задна външна и задна вътрешна. Приоритет има тази мускулна група, над която целулитът е най-силно изразен. Обикновено това са страничната и задна външна бедрени групи.
Съответно се прилагат финско размачкване, поглаждане, изстискване и сечене , а на задните мускули на бедрото се препоръчват всички видове масаж.
  • Масажът на триглавия мишничен мускул се състои от поглаждане , изстискване и размачкване.


 

Профилактика на целулита


Препоръчителни спортове – преди всичко плуването, което стимулира мускулатурата на цялото тяло, ходенето, бягането и карането на велосипед (препоръчва се да се упражняват извън града, за да се избегне замърсяването).

Подводната гимнастика и стречингът са много подходящи. Необходимо е да се избягват прекалено силовите упражнения. Когато сте на море, джапайте в плиткото, плувайте и се гмуркайте във вълните, вземайте хладни душове, яжте лека храна през деня ( салати, плодове и печена риба), пийте много вода, ходете повече пеша.


 

Упражнения анти целулит

Прости и ефикасни упражнения срещу целулит по краката и попе за изпълнение в домашни условия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар